fbpx

Kendrick vs convic19.

Fictie. Geschreven door Pim Kraus

Kendrick VS Convic19

Compton, Los Angeles. In een buurt waar altijd veel gebeurd is het stiller. De geboorte grond van de grootste hiphoppers ter wereld leeft op en van de straat. Waar gangmembers van de Bloods normaal “Bomton” verdedigen is er nu weinig nodig om dat te doen dankzij een gangleider die alle macht heeft verkregen. Een paar buitenwijken verder komt Kendrick uit zijn bed, hij loopt naar het raam en zo kijkt Kendrick uit over zijn Compton. De tegenstrijdigheden van het leven uit zijn autobiografische songteksten razen door zijn hoofd, de buurt waar zijn vader en moeder zijn geboren. De plek waar zijn voorbeelden vandaan komen, de plek waar zijn platenbaas vroeger als crimineel de buurt onveilig maakte. Zijn buurt is in paniek. Maar wat kan hij doen al zijn shows zijn gecanceld. Met zijn aanwezigheid en muziek als wapen kon hij nu niets meer doen in zijn buurt wat hij normaal wel kon. Waar voorheen hij met zijn muziek sociale misstanden en problemen kon op lossen met zijn concerten was hij nu monddood gemaakt door een onverwachte anti sociale dictator die in de straten van Compton bekend staat als Convic19. Deze man is na zijn vrijlating de buurt volledig over gaan nemen. Binnen weken had hij mensen besmet met zijn gedachtegoed. Voor de andere die zich weigerde aan te sluiten gold niets anders dan totale afsluiting van de buurt. 

Kendrick moest wat voor zijn buurt doen dat stond vast. Mandela, Malcom en Martin dáár zit mijn oplossing denkt Kendrick. Hij pakte zijn pen en begint een pamflet te schrijven. 

‘Wij in Compton zijn van ver gekomen sinds deze eeuwisseling van seregatie naar acceptatie gevolgd door institutionalisering en nu weer terug naar onderwerping met alle gevolgen vandien. We mogen elkaar zelfs niet zien, de economie van onze arme buurt brokkelt nog verder af, mensen worden zieker en kunnen de zorg niet betalen. De technologie laat ons wel vrijheid ervaren maar is dat juist nou niet het probleem. Laten we terug gaan naar de basis. Wat heeft de geschiedenis ons gebracht en wat brengt deze dictator met zich mee. We moeten onze eigen principes, cultuur en vrijheden gaan herstructureren zoals ik dat moet met mijn muziek. Mijn woord is niet alleen mijn kracht, mijn afkomst, mijn normen en waarden, mijn lasten. Mijn gedachten en mijn acties komen voort vanuit de kracht die er in Compton schuilt. 

N.W.A. zei het al: ‘Express Yourself’. We moeten terug naar de basis om te laten zien dat wij ondanks de regels onszelf kunnen uiten en innoveren op meerdere manieren. Zo kunnen we deze en alle toekomstige dictators verslaan. We waren te druk met onze levens, carrières en regels dat we niet eens aan onze gezondheid en vrijheid hebben gedacht. Het komt weer goed met ons als we rekening gaan houden met onze omgeving in plaats van ons laten leiden door deze dictator. We kunnen hem zonder geweld en met eenheid verslaan. Zonder zijn macht maar met zijn impact zal na het vallen van zijn heerschappij onze buurt weer op èèn staan. Houd afstand om dichterbij elkaar te komen. Deze woorden zullen het verschil maken.’

Kendrick legt zijn pen neer. Het is ondertussen donker geworden buiten. Hij pakt zijn telefoon en belt zijn ouders om te vragen hoe het gaat. ‘Het gaat wel’ krijgt hij te horen. Zijn familie mist hem. Kendrick kijkt naar het pamflet dat hij zojuist heeft geschreven en hij begint te glimlachen. Hij zegt tegen zijn ouders: ‘ik heb een manier gevonden om met mijn krachten de buurt te helpen zonder mijn aanwezigheid. Mijn kracht zit hem in woorden én deze woorden staan op papier. Zorg dat deze tekst verspreid wordt door onze buurt en dan zien we elkaar snel weer want mijn woorden zullen alles in beweging zetten.’

© Pim Kraus – geschreven April 2020.

Get social!