fbpx

Dr. Eric-Wubbo vertelt...

In deze tijd willen we zo veel mogelijk waardevolle informatie delen met jullie om ook vanuit een wetenschappelijk perspectief kennis openbaar te maken. Dr. Eric-Wubbo Lameijer is van oorsprong scheikundige, gepromoveerd op de ontwikkeling van software om chemici nieuwe ideeën te geven voor geneesmiddelen. Lees hier zijn geschreven artikel:

Zitten we nu in de ‘uitdooffase’?

Onlangs appte een familielid me dat alles steeds meer in het oude ritme lijkt te komen. Ze mag haar werk weer gewoon in-persoon doen in plaats van via Zoom, en de kinderen gaan weer volle dagen naar school! Het is begrijpelijk als zij en veel andere mensen voelen dat het coronavirus in Nederland aan het uitdoven is, en dat we misschien een paar maanden nog een beetje ongemak hebben als we naar een restaurant gaan, maar dat we als maatschappij weer geleidelijk toegaan naar waar we begin februari dit jaar waren.

Als je je echter wereldwijd maatregelen vergelijkt met de ernst van nationale corona-epidemieën, is het al snel duidelijk dat afleiden dat dat de medische crisis minder is omdat de maatregelen versoepeld worden te kort door de bocht is. In India is het coronavirus aan het oplaaien, maar maatregelen worden versoepeld wegens economische redenen – mensen moeten immers ook eten. En in de VS versoepelen alle staten, zelfs de staten waarin coronagevallen nog exponentieel toenemen. Daar is gewoon teveel politieke druk door de grote meerderheid van Amerikanen die nog niet getroffen zijn door het virus zelf, maar wel door de maatregelen daartegen, en geen maandenlang bang kunnen blijven.

Maar gaat het in Nederland dan niet de goede kant op, met een oversterfte die vermindert, en steeds minder mensen op de intensive care? Het lastige daarin is dat oversterfte en intensive-care-opnames, zoals minister De Jonge al zei, een ‘achteruitkijkspiegel’ zijn. Ze laten zien wat de situatie 2, 3, 4 of 5 weken geleden was. In sommige gevallen mogelijk zelfs verder, omdat coronaverspreiding via contactberoepen via een stap extra gaat. Dat de ziekenhuisopnames nu lager zijn dan in april betekent dat de maatregelen in maart en april werkten. De versoepelingen zullen de R verhoogd hebben en steeds verder verhogen, maar het zal minstens drie weken en mogelijk meer dan een maand duren voordat we echt zeker weten ‘ah, TOEN werd de R weer groter dan 1 en daarom liggen er nu weer meer COVID-patiënten op de intensive care’.

Een paar dingen kunnen we echter wel met redelijke zekerheid zeggen.

Allereerst ontstaan er zelfs in landen die hun zaken op coronagebied veel beter op orde hebben dan Nederland, zoals Zuid-Korea, nog ‘veenbranden’: uitbraken in discotheken en distributiecentra. In Nederland is zoiets ook aan het gebeuren (zoals in slachterijen en fruitverpakbedrijven), dus van ‘oplaaiingen’ zullen we tenminste de komende maanden nog wel last blijven hebben.

Daarnaast lijkt het waarschijnlijk dat de R weer systematisch boven de 1 zal komen en het aantal gevallen weer exponentieel (zij het langzamer exponentieel dan vorige keer) zal toenemen. Niet alleen omdat zelfs Duitsland, dat het coronavirus veel effectiever heeft aangepakt dan Nederland, al worstelt de R onder de 1 te houden (zie hier het artikel), en niet alleen omdat een bekend COVID-model berekent dat de R in Nederland sinds afgelopen zaterdag 6 juni weer boven de 1 is (lees bron), maar ook simpelweg omdat de versoepelingen zullen blijven doorgaan, en daarmee de R zal stijgen, tot er overweldigend bewijs is dat het weer de verkeerde kant opgaat.

We kunnen extreem veel geluk hebben met testen en contacten traceren. Maar als ik er een weddenschap op zou moeten afsluiten zou ik zeggen dat we nu in de beginperiode van de tweede golf staan, kans van ongeveer 100 op 1. Wat, wanneer en hoe zal worden ingegrepen zijn interessante speculaties, maar die zijn denk ik beter in een ander artikel om dit niet te lang te maken. Maar mijn eerstvolgende artikel zal gaan over een vraag die ik eerder vandaag van een vriend kreeg: wat is de medische toestand rond COVID-19: hoeveel vordering is gemaakt met de behandelingen? Is COVID al minder dodelijk te maken? Het antwoord is heel kort ‘ja’, zelfs al zijn er nog wat praktische voetangels. Maar dat wordt voor het volgende artikel!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.